• Telefon 0474 334 3181

Sigaranın Zararları

 Ana Sayfa / Sayfalar / Sigaranın Zararları

Sigara dumanında nikotin, katran ve zehirli gazlar bulunmaktadır. Katran maddesinin içerisinde yaklaşık olarak 4000 kimyasal bileÅŸik bulunur. Bu kimyasal bileÅŸiklerin birçoÄŸu da toksiktir yani zehirlidir ve bugün için bu kimyasal bileÅŸiklerden 43 tanesinin kansere yol açtığı bilinmektedir
Sigaranın dumanında bulunan zehirli gazlar ise nitrojen oksit ve eksoz gazı olarak da bilinen karbon monoksit gazıdır. Özellikle karbon monoksit gazı kanın oksijen taşıma gücünü azaltır. Nikotin ise bağımlılık yapar. Nikotin aslında bir zehirdir. Nikotin yüksek dozda alındığında öldürebilir. Kan basıncını yani tansiyonu ve kalp hızını(nabzı) artırır. Sigara karbon monoksit ile birlikte kalp ve beyin damarlarının hastalanmasına yol açar.
Sigara içenlerin yaklaşık % 25 i sigara nedeniyle yaÅŸamlarının erken bir döneminde ölmektedirler. Yapılan bir araÅŸtırmaya göre 1950 - 1975 yılları arasında 10 milyon kiÅŸi sigaraya baÄŸlı hastalıklar nedeniyle ölmüÅŸtür. 1975 - 2000 yılları arasında ise 50 milyon kiÅŸinin sigara nedeniyle ölmesi beklenmekteydi.
Sizce yaÅŸam bu kadar deÄŸersiz mi ?
Sigaranın neden olduÄŸu en önemli hastalık grubu kanserlerdir. Sigara, akciÄŸer kanseri baÅŸta olmak üzere soluk borusu, gırtlak, ağız, dil, dudak, yemek borusu, mide, pankreas, mesane, böbrek ve kadınlarda rahim aÄŸzı kanserlerine neden olmaktadır. Tüm kanser ölümlerinin % 30 unun, akciÄŸer kanserinden ölümlerin ise % 90 ının nedeni sigaradır. Günde 1 paket sigara içen birinde akciÄŸer kanserine yakalanma riski hiç içmeyen birine oranla 20 kat fazladır.
Her sigara sizi kansere bir adım daha yaklaştırmaktadır !
Solunum sistemi hastalıklarından kronik bronÅŸit ve amfizemin em önemli nedeni sigaradır. Kronik bronÅŸitten ölüm oranı hiç sigara içmeyenlerde 100 000 'de 3 iken, günde 1 paketten fazla sigara içenlerde 100 000 ' de 114 'e çıkmaktadır. Sigara akciÄŸerin doÄŸal savunma sistemini de bozduÄŸu için her türlü her türlü enfeksiyon riskini arttırmaktadır. ( Zatürree, bronÅŸit vb. )